Alles dat je denkt te weten over chlamydia, kun je vanaf nu vergeten. Oke, overdreven, maar na een anonieme inzending kwamen wij ineens meer te weten over het leed dat chlamydia heet. Zoals bijvoorbeeld dat het onder veel mensen niet bekend is dat anale chlamydia bij vrouwen bijna net zo vaak voorkomt als vaginale chlamydia, zelfs zonder het hebben van anale seks! Of dat je na behandeling van Chlamydia een week niet mag masturberen.

Maud was wonder boven wonder besmet met vaginale én anale chlamydia

Misschien is het voor de context even handig om in het kort te vertellen wat het verhaal is van deze anonieme inzending. Wij noemen haar voor dit verhaal Maud.

Nadat Maud haar partner op een dag last kreeg met plassen besloot hij om een SOA test te doen. Hij kwam terecht bij GGD arts Amit Atwal van de OneDayClinic in Amsterdam. Na jarenlang als GGD arts gespecialiseerd in de preventie en behandeling van seksueel overdraagbare aandoeningen te hebben gewerkt, vond Amit dat er iets moest veranderen. ‘Om namelijk alle SOA’s de wereld uit te helpen is het van belang snel te kunnen testen en behandelen. En dat doen veel mensen het liefst anoniem’ aldus Atwal. Dat heeft Dr Atwal ertoe gezet om OneDayClinic te openen. Anoniem, snel en degelijk onderzoek met BIG geregistreerde artsen voor de beste prijs.

Maud haar vriend bleek positief getest te zijn op Chlamydia dus Maud besloot, ondanks dat ze geen klachten had, zich ook te laten testen bij de OneDayClinic. De arts in kwestie raadde de Maud aan, ondanks dat ze geen anale seks had gehad, toch anaal te testen omdat dit vaker voorkomt bij vrouwen. Dit komt omdat vrouwen zichzelf kunnen infecteren door de relatief kleine afstand tussen vagina en anus klein waardoor de bacterie makkelijk kan worden overgebracht.

na een lange weg, chlamydia vrij!

Ze kreeg na 2 uur de uitslag en wat bleek: Maud was wonder boven wonder besmet met vaginale én anale chlamydia. Dit betekende voor haar dat ze een week lang antibiotica moest slikken om hiervan af te komen. Haar vriend, die alleen een chlamydia-infectie in de plasbuis had, was er met één pil vanaf. In de week van behandeling + een week na behandeling mochten ze geen seks hebben of masturberen. Ook had ze erg last van de bijwerkingen van de antibiotica zoals misselijkheid en buikpijn.

Na een paar weken begon Maud haar vriend weer last te krijgen met plassen, net als de eerste keer. En besloot zich 6 weken na vorige behandeling, vanwege wellicht een onterecht positieve, opnieuw te testen. Het was weer raak. Hij had inderdaad nog steeds Chlamydia. Ook Maud was opnieuw positief getest, vaginaal en anaal. Weer zonder anale seks te hebben gehad. Ze hadden zich goed aan de regels gehouden, maar toch was bij een van de twee de behandeling niet aangeslagen en bleven ze elkaar besmetten. De arts besloot ze allebei nog een keer een kuur te geven van één week en dit heeft toen gelukkig geholpen. Wel moesten weer het vervelende traject door van behandelen, geen seks hebben of masturberen, last hebben van antibiotica bijwerkingen etc. Beide zijn ze nu eindelijk, na een lange weg, chlamydia vrij!

OneDayClinic Amsterdam

Wij hebben Dr Atwal van de OneDayClinic Amsterdam opgebeld voor duidelijkheid. Dit is een kliniek, waar je anoniem SOA testen kan laten doen, en als je wil binnen twee uur de uitslag al hebt. Ook kun je hier dan gelijk behandeld worden. Naast Amsterdam heeft OneDayClinic meer vestigingen door heel Nederland. Wij hebben al onze vragen + antwoorden voor jullie op een rijtje gezet:

1.Wat is chlamydia?
Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) en wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd Chlamydia trachomatis. Chlamydia is de meest voorkomende SOA in Nederland.

2.Op welke manieren kun je dit overdragen? Kan dit bijvoorbeeld ook als je alleen handen gebruikt tijdens de seks?
Chlamydia kan worden overgedragen als slijmvliezen met elkaar in aanraking komen. De belangrijkste zijn contact tussen penis-vagina en penis-anus. Chlamydia kan ook voorkomen in de keel waardoor overdracht via oraal seksueel contact (pijpen en beffen) ook mogelijk is. Gelukkig komt dit zelden voor. Tenslotte, wat veel mensen niet weten is dat overdracht via vingers of seksspeeltjes met slijm van vagina of anus, sperma of menstruatiebloed ook een route van besmetting is.

3.Wat zijn de voornaamste klachten bij mannen?
De helft (50%) van de mannen ervaart helemaal geen klachten, dit noemen wij een asymptomatisch verloop. Indien er wel klachten zijn, zijn dit vaak klachten als pijn /branderig gevoel bij het plassen (dysurie), waterig tot pussige afscheiding (ecoulement) en soms pijn in de balzak, wat kan wijzen op een balzakontsteking (epididymitis).

4.Wat zijn de voornaamste klachten bij vrouwen?
Het overgrote deel (90%) van de vrouwen heeft een asymptomatisch verloop. Indien er wel klachten zijn, zijn dit vaak klachten van pijn/branderig gevoel bij het plassen, pijn of bloedverlies tijdens seks, veranderde afscheiding (fluor), bloedverlies tussen de menstruaties en pijn in de onderbuik.

5.Hoe groot is de kans dat je, als vrouw met vaginale chlamydia zijnde, anaal besmet kan raken zonder dat je anale seks of ‘aanraking’ gehad hebt? En hoe kan dit? Kan dit ook door het afvegen op het toilet?
Wat men vaak niet weet is dat uit onderzoek is gebleken dat rectale chlamydia bij vrouwen bijna net zo vaak voorkomt als vaginale chlamydia. Een deel van deze besmettingen kan uiteraard worden verklaard door het hebben van anale seks of het gebruik van vingers/seksspeeltjes anaal. Echter is er ook een deel van de vrouwen die geen anale seks rapporteert, maar wel een rectale chlamydia-infectie blijkt te hebben. Het wordt verondersteld dat dit komt door zelf-infectie. Anatomisch gezien is deze hypothese plausibel door de relatief kleine afstand tussen vagina en anus klein waardoor de bacterie makkelijk kan worden overgebracht. Echter heeft onderzoek deze hypothese nog niet hard kunnen maken.

6.Geldt het ook voor heteromannen, wiens plasbuis besmet zijn,  dat ze zonder anale ‘aanraking’ of seks ook besmet kunnen worden?
Ook dit is nog niet aangetoond middels onderzoek. Echter is de zelf-infectie hypothese bij mannen een stuk minder aannemelijk omdat anatomisch gezien de bacteriën uit de plasbuis van de penis minder makkelijk in contact komen met de anus.

7.Is een condoom betrouwbaar genoeg voor het voorkomen van een SOA? Dit omdat er altijd vocht langs kan lopen.
Er is maar een manier die 100% betrouwbaar is in het voorkomen van SOA’s en dat is volledige abstinentie van seks. Een condoom is zeker betrouwbaar, mits deze op de juiste manier wordt gebruikt. Indien er vaginaal vocht langs het condoom loopt komt dit in principe in contact met de basis van de penis, hier bevindt zich geen slijmvlies dus is het risico op besmetting nihil. Uiteraard blijft gelden: indien er toch vocht zoals sperma of vaginaal vocht in contact komt met de slijmvliezen van de ander er een risico op besmetting is.

8.Er zijn twee soorten anale chlamydia, welke zijn dit en wat is het verschil?
Er zijn verschillende typen chlamydia trachomatis. Serotypen D t/m K komen het meeste voor en veroorzaken, vaak asymptomatische, infecties van penis, vagina of anus. Andere bekende serotypen leiden tot lymfogranuloma venereum (LGV). LGV is zeldzamer, komt vaker voor onder mannen-seks-met-mannen (MSM) en veroorzaakt heftigere klinische symptomen.

9.Wat is het gevolg van anale chlamydia?
Een ‘gewone’ anale chlamydia geeft vaak geen klachten. Indien het wel het geval is zijn dit vaak milde klachten zoals: irritatie, jeuk en slijmerige afscheiding.
LGV veroorzaakt vaak een ernstig infectiebeeld van de endeldarm (rectum). Hierdoor ontstaat er anale afscheiding, pijn, jeuk, krampen, rectaal bloedverlies en obstipatie.

10.Wat is het gevolg van vaginale chlamydia?
Het gevaar bij vrouwen met een onbehandelde Chlamydia-infectie is dat het opstijgt naar de eileiders, ook wel een Pelvic Inflammatory Disease (PID) genoemd. Dit kan mogelijk leiden tot verminderde vruchtbaarheid.

11.Wat is het gevolg van chlamydia in de plasbuis?
Ook bij mannen kan de infectie opstijgen en leiden tot een ontsteking van de prostaat en/of balzak. Of dit ook kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid is niet eenduidig.

12.Als chlamydia onbehandeld blijft, gaat het dan vanzelf weg of veranderd het in een andere infectie? Hoe merk je dit als man en als vrouw zijnde?
Het is mogelijk dat het lichaam de infectie zelf klaart. In meerdere studies is aangetoond dat in een jaar tijd bij ongeveer 50% van de vrouwen met een asymptomatische infectie zonder antibioticabehandeling de infectie spontaan klaarde. Hier hoef je als man of vrouw vaak niks van te merken.

13.Wat is de behandeling voor vaginale, anale en plasbuis chlamydia?
De behandeling in Nederland voor genitale (vagina/penis), oropharynx (keel) en conjunctivitis (oogontsteking) door Chlamydia is simpel. Dit zijn eenmalig 2 tabletten antibiotica innemen. Voor Chlamydia rectaal, dus in de anus, is dit een andere antibioticakuur (doxycycline) gedurende 7 dagen.

14.Hoelang mag je na behandeling geen seks hebben? Is dit voor mannen en vrouwen hetzelfde?
Je mag gedurende een week na de behandeling geen seks hebben. Dit is voor mannen en vrouwen hetzelfde.

15.Hoelang mag je na behandeling niet masturberen? En waarom niet?
Ook hiervoor geldt een week lang niet masturberen. Er is een infectie gaande dus je bent dan in het geïnfecteerde gebied aan het manipuleren dit is niet goed voor het genezingsproces.

16.Hoelang moet je wachten met een nieuwe test om te kijken of de chlamydia weg is en waarom?
Een nieuwe Chlamydia test is pas weer betrouwbaar vanaf 4-6 weken na behandeling. Dit komt omdat er nog oud Chlamydia DNA kan circuleren waardoor je wellicht een onterecht positieve testuitslag krijgt. NB Positief is in de medische wereld betekent dat de infectie is aangetoond.

Laat je altijd testen!

We hopen jullie wat meer duidelijkheid te hebben gegeven over deze oh zo ‘populaire’ SOA. Tuurlijk ben je er met een antibioticakuur vanaf maar als je te laat aan de bel trekt is er dus een kans op verminderde vruchtbaarheid. Daarnaast kost het je veel geld om je te laten testen en te behandelen, de bijwerkingen van de behandelingen zijn erg naar en je voelt je super onzeker zodra je positief getest bent. Laat je als vrouw zijnde ook altijd testen op rectale chlamydia, zelfs als je geen anale seks hebt gehad. Je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen!

Thuis op een SOA testen

We willen iedereen toch nog even op het hart drukken om bij seks met een onbekende of aan het begin van een relatie altijd een condoom te gebruiken, en hier pas mee te stoppen als jullie beide zeker zijn, door middel van een test, dat jullie SOA vrij zijn. Naast de mogelijkheid om dit bij een kliniek te doen kun je ook SOA testen van Testalize bij ons op de webshop kopen. Wij maken het jou zo gemakkelijk mogelijk jezelf te testen op SOA’s. Zo test je gewoon vanuit huis op Chlamydia en Gonorroe.

Uiteraard kan je jouw test online bestellen. Op werkdagen voor 14.00 uur besteld = morgen in huis. Neem zelf urine of een uitstrijkje af. Stuur dit lichaamsmateriaal terug naar ons lab in de meegeleverde retourbox. Deze box doe je gewoon in de oranje brievenbus van PostNL. Daarna check je binnen 48 uur jouw uitslag met jouw eigen unieke code via testalize.me. Bij de uitslag komt ook een PDF’je met daarop de details en de goedkeuring van onze microbioloog. Test je positief? Dan kan je met die uitslag behandeld worden. Via je eigen huisarts of direct via testalize.me.

 

Marilyn

Na een journalistieke opleiding terecht komen in de sextoy branche is niet de meest logische loopbaan.. Gelukkig kan Marilyn bij Pik Business toch nog haar liefde voor schrijven benutten!

Leave a Comment

0
MOTION LOVE BALLS TWISTYBEDTIME STORIES