Wij hebben contact gehad met verpleegkundige Isabel Korving van OneDayClinic Rotterdam voor duidelijkheid over allerlei verschillende SOA’s. Dit is een privékliniek waar je anoniem SOA-testen kan laten doen. Na het ontvangen van de uitslag is er de mogelijkheid hier behandeld te worden, erg handig. Naast Rotterdam heeft OneDayClinic meer vestigingen door heel Nederland. Op onedayclinic.nl  kun je kijken waar een kliniek of afnamelocatie bij jou in de buurt zit.

Deze keer beginnen hebben we het over de volgende soa:

Gonorroe

Wij hebben al onze vragen + antwoorden voor jullie op een rijtje gezet:

1.Wat is gonorroe?

Gonorroe wordt in de volksmond ook wel druiper genoemd. De soa heeft deze naam te danken aan de klachten die het kan geven. Namelijk geel/groenige afscheiding uit de plasbuis, vagina of anus. Gonorroe is een bacterie die seksueel overdraagbaar is.

2.Op welke manieren kun je dit overdragen? Kan dit bijvoorbeeld ook als je alleen handen of speeltjes gebruikt tijdens de seks?

Gonorroe is overdraagbaar via alle soorten seksueel contact Het is een hele besmettelijke soa. Als iemand besmet is met deze bacterie kan hij of zij het over dragen aan iemand anders door contact met zijn of haar slijmvliezen. Deze slijmvliezen heb je in je mond/keel, anus, vagina en penis. De soa kan dus door beffen of pijpen, penetratie, baffen of rimmen overgedragen worden aan je seks-partner. Een condoom beschermt je grotendeels voor een besmetting met deze soa. Maar helaas is gonorroe ook overdraagbaar door het vocht waar de bacterie inzit. Dus bij het voorspel met vaginaal vocht, speeksel of sperma kan de soa ook aan de ander overgedragen worden. Gelukkig kan de bacterie niet lang buiten het lichaam in leven blijven en zodra hij opdroogt gaat hij dood. Dus geen zorgen, gonorroe is niet overdraagbaar via het zitten in een bad of via de wc-bril. Wel is gebleken dat hij langer kan overleven in seksspeeltjes. Maak deze altijd dus goed schoon na gebruik!

3.Wat zijn de voornaamste klachten bij mannen?

Ondanks dat deze soa bekend staat onder de naam ‘druiper’, wil het niet altijd zeggen dat je afscheiding uit de penis krijgt of überhaupt last krijgt van klachten. Als het bij de man in de urine gevonden wordt heeft gemiddeld 10 % van de mannen geen klachten. 90% van de mannen kan wel klachten ervaren. Deze klachten kunnen variëren van, een branderig gevoel bij het plassen, jeuk in de plasbuis en/of groen/gele afscheiding uit de plasbuis. Ook kan je er soms een (bij-)balontsteking van krijgen of in zeldzame gevallen bloedvergiftiging. Als de bacterie in de keel of anus zit dan gaat dit vaak asymptomatisch (zonder klachten), maar een enkele keer krijg je wel klachten in de anus. Dit kan slijmerige afscheiding en/of anale pijn/ ongemak zijn, maar ook jeuk of irritatie een van de klachten zijn.

4.Wat zijn de voornaamste klachten bij vrouwen?

Bij vrouwen geeft deze soa vaak minder opvallende klachten. In veel gevallen (30-60 %) geeft het vaginaal geen klachten. In de anus en keel gaat het ook vaak asymptomatisch. Maar mocht de vrouw wel klachten krijgen in de anus dan zijn deze hetzelfde als de klachten die ik hiervoor noemde bij mannen.

Wanneer een vrouw vaginaal klachten krijgt, gaat het vaak om meer afscheiding dan normaal en pijn of een branderig gevoel bij het plassen. In enkele gevallen kan het zorgen voor een ontsteking die opstijgt naar de eileiders. Dit kan klachten geven van onderbuikspijn, koorts en onregelmatig bloedverlies. Wanneer je deze klachten ervaart is het goed om dit serieus te nemen en contact op te nemen met een soa-kliniek of huisarts.

5. Kan jij vaginaal en anaal besmet raken?

Jazeker! Gonorroe kan zowel vaginaal als anaal zitten. Bij de vrouw liggen de anus en vagina dicht bij elkaar, dus ook als je geen anale seks hebt gehad, kan het op beide locaties zitten!

6. Hoe groot is de kans dat je, als vrouw die vaginaal besmet is, ook anaal besmet kan raken zonder dat je anale seks of ‘aanraking’ gehad hebt? En hoe kan dit? Kan dit ook door het afvegen op het toilet? Of naar de sauna gaan?

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen vaak zowel vaginaal als anaal besmet zijn met gonorroe. Dit komt omdat de vagina en de anus dicht bij elkaar liggen. Het blijkt dat ook zonder anale seks deze soa soms in de anus kan zitten. Hoe dit precies in zijn werk gaat is nog niet helemaal bekend. Geen zorgen, want de bacterie kan niet lang buiten het lichaam in leven blijven dus als je gewoon een dagje sauna doet (zonder seksueel contact) krijg je geen gonorroe.

7. Is een condoom betrouwbaar genoeg voor het voorkomen van gonorroe? Dit omdat er altijd vocht langs kan lopen.

Bij één keer onveilige seks met een besmet iemand hoeft het niet zo te zijn dat je de soa krijgt. De kans dat je gonorroe overdraagt op het moment dat je bacterie hebt is wel best groot. Als een besmette man met een vrouw seks heeft is de kans 50-90% dat de vrouw gonorroe krijgt. Een man heeft een minder grote kans om besmet te raken door een vrouw. Dit is namelijk bij elke keer onveilige seks 20-30%. Hoe vaker je onveilige seks hebt, hoe groter de kans dus wordt. Bij mannen die seks hebben met mannen is de kans op overdracht van de penis naar de anus ongeveer 80% en van de penis naar de keel 60%. Een besmetting van de keel naar de penis heeft weer een lagere kans: maar 8%.

Een condoom beschermt zeker voor een groot deel tegen gonorroe. Maar helaas, niet 100%.

9.Wat is het gevolg van gonorroe bij vrouwen?

Het gevaar bij vrouwen met een onbehandelde gonorroe-infectie is dat het opstijgt naar de eileiders, ook wel een Pelvic Inflammatory Disease (PID) genoemd. Dit kan mogelijk leiden tot verminderde vruchtbaarheid.

10. Wat is het gevolg van gonorroe bij mannen?

Ook bij mannen kan de infectie opstijgen en leiden tot een ontsteking van de prostaat en/of balzak.  Wanneer dit een flinke ontsteking is, kan het verlittekening van de zaadleiders tot gevolg hebben.  Als beide zaadleiders hierdoor minder doorgankelijk zijn kan dit effect kan hebben op je vruchtbaarheid.

12.Als gonorroe onbehandeld blijft, gaat het dan vanzelf weg of verandert het in een andere infectie? Hoe merk je dit als man en als vrouw zijnde?

Je lichaam kan de gonorroe-infectie zelf klaren. Óf en hoelang dit duurt, kan verschillen per locatie waar de gonorroe zich bevindt. Tot de laatste bacterie uit je lijf verdwenen is kun je besmettelijk blijven. Het is dus niet verstandig hierop te wachten, ook omdat het heel makkelijk met een eenmalige dosis antibiotica te behandelen is.

13.Wat is de behandeling voor vaginale, anale en plasbuisgonorroe?

De behandeling is een antibioticum. Deze wordt door middel van een injectie toegediend in de bilspier. Vaak zorgt dit ervoor dat als je klachten hebt deze binnen een week minder worden of helemaal verdwijnen. Je bent dan niet immuun voor de bacterie geworden, dus kunt de gonorroe gewoon weer opnieuw oplopen.

14.Hoelang mag je na behandeling geen seks hebben? Is dit voor mannen en vrouwen hetzelfde?

Je mag na een week na de injectie weer seksueel contact hebben, dit is voor mannen en vrouwen hetzelfde. De gonorroebacterie is dan dood en je bent dan dus niet meer besmettelijk. Wel moet je zorgen dat je sekspartners zich ook laten behandelen, anders loop je het zo weer op.

15.Hoelang moet je wachten met een nieuwe test om te kijken of (de soa) weg is en waarom?

Gonorroe kan 6 weken na het innemen van de antibiotica weer betrouwbaar getest worden. De testen zijn heel gevoelig voor de gonorroebacterie. De antibiotica zorgen ervoor dat de bacterie gedood wordt en je niet meer besmettelijk bent. Echter blijft de dode bacterie soms nog even in je systeem zitten. De test maakt geen onderscheid tussen de dode of levende gonorroebacteriën. Daarom is het goed om de eerste 6 weken te wachten met het hertesten van gonorroe.

Casus

Marc wordt opgepikt uit de wachtkamer van OneDayClinic Rotterdam. Hij vertelt dat hij de afgelopen week klachten heeft ervaren die hij nog nooit eerder heeft gevoeld. 1,5 week terug had hij dronken seks gehad met een meisje dat hij amper kende. De seks begon met condoom maar deze scheurde en daarna liet hij deze maar achterwege. Ongeveer 5 dagen geleden had hij ineens jeuk in de plasbuis,  een raar gevoel, maar hij dacht: ‘dit gaat wel over’. Tot er 3 dagen terug ook ineens groen/gelige afscheiding uit de plasbuis kwam. Het stopte maar niet. Wanneer Marc net onder de douche vandaan kwam en schoon was begon de afscheiding alweer uit de plasbuis te druipen.

Marc schaamde zich te erg om naar zijn huisarts te gaan. Niet dat de huisarts niet goed was, maar hier bespreek je normaal pijn aan je knie of andere lichamelijke ongemakken, maar niet afscheiding uit de penis?! Marc ging googlen en kwam op OneDayClinic terecht. Een kliniek waar je anoniem kan testen op soa’s. Marc ging met lichte angst naar de kliniek in Rotterdam. Hij had nog nooit eerder getest. Hij hoorde wel eens dat er een wattenstaafje in de penis geduwd werd om soa’s te testen. Eenmaal bij de kliniek was dit een meevaller; hij mocht gewoon in een potje plassen. Een paar dagen later was de uitslag bekend: hij had gonorroe. Marc ging weer naar OneDayClinic om een behandeling te halen. Kort na de behandeling verdwenen de klachten, wat een opluchting. Marc waarschuwde zijn seks-contacten. Het meisje had geen klachten ervaren en was heel blij dat hij haar waarschuwde, nu kon zij zich ook testen en laten behandelen.

Bronnen:

https://lci.rivm.nl/richtlijnen/gonorroe#:~:text=Bij%20de%20vrouw%3A%20bij%20een,een%20toegenomen%20hoeveelheid%20vaginale%20afscheiding.

https://lci.rivm.nl/richtlijnen/gonorroe

https://www.soaaids.nl/nl/alle-soas/gonorroe

Brookings, C., Goldmeier, D., & Sadeghi-Nejad, H. (2013). Sexually transmitted infections and sexual function in relation to male fertility. Korean journal of urology, 54(3), 149–156. https://doi.org/10.4111/kju.2013.54.3.149

Marilyn

Na een journalistieke opleiding terecht komen in de sextoy branche is niet de meest logische loopbaan.. Gelukkig kan Marilyn bij Pik Business toch nog haar liefde voor schrijven benutten!

Leave a Comment

0
Bedtime storiesBedtime stories