‘Beetje een rare vraag hoor, maar kun je hier ergens tampons kopen?’

Eigenlijk was ik een beetje in de war van haar vraag, dus mijn verbaasde hoofd zal het waarschijnlijk nog awkwarder voor haar hebben gemaakt.. Ik was aan het werk op Schiphol en een vrouw van mijn leeftijd kwam naar me toe met de ‘gekke’ vraag of ze ergens tampons kon kopen. Nadat ik haar naar de juiste winkel heb gewezen heb ik nog lang nagedacht over haar vraag. Waarom vond ze dat ze haar zin moest beginnen met: ‘Beetje een gekke vraag hoor’? Ik dacht in eerste instantie dat het aan mij lag en dat ik waarschijnlijk gewoon schaamteloos ben. Later toen ik het een beetje ging peilen bij mijn vrouwelijke, en ook een paar mannelijke, leeftijdsgenoten kon ik toch wel concluderen dat dit niet aan mijn schaamteloosheid lag. Het was gewoon een bloed normale vraag.

Ik heb me lang zorgen gemaakt om de tampon-meid. Ik wilde haar opbellen, omroepen op Schiphol, haar helpen en knuffelen (ook gewoon omdat ze ongesteld was). Haar vertellen dat ze mij verre van een gekke vraag stelde en dat ze zich absoluut niet hoeft te schamen voor haar maandstonden. Of je het nou aan een man of een vrouw vraagt. Mijn kind, de halve wereld (!) wordt ongesteld. Wees er juist trots op: Ik ben een vrouw! Ik verlies maandelijks bloed! De natuur doet zijn werk! Ik kan kinderen van 2500 gram uit mijn vagina baren dus waar kan ik hier godverdomme tampons kopen!?

Het is natuurlijk sowieso belachelijk dat er geen gratig tampons- of maandverbandmachines in elke openbare toilet staan (drie hoeraatjes voor New York waar dit in 2016 als eerste plaats ter wereld verplicht werd). Of dat mensen hele logeerkamers voor hun gasten hebben maar geen tampons of maandverband in het badkamer kastje hebben. Of dat tampons onder vrouwen als een soort envelopje coke worden uitgewisseld. Blijkbaar heeft de ‘Let it bleed’ beweging ons vrouwen nog niet overtuigd dat menstruatie iets zou moeten zijn waar je je niet voor hoeft te schamen.

Vanaf nu ga ik menstruatie schaamte proberen te verminderen. Ja, misschien alleen. Maar wereldverbetering begint bij jezelf. Ondanks dat ik vaak de smoes ‘als alleen ík stop met vlees eten gaan er toch ook niet minder koeien dood’ gebruik, ga ik in dit geval wel de held uithangen en bij mezelf beginnen. Ik ga tampons of maandverband gewoon zichtbaar in mijn hand meenemen naar het toilet en standaard menstruatie materiaal in mijn tas meenemen en in mijn badkamer kastje leggen voor alle slachtoffers. En ik hoop dat uit alle handtassen die vanaf nu vallen als eerste een dikke vette tampon komt rollen om het iedereen nog even lekker onder zijn neus te wrijven. Wie doet er met me mee?

Marilyn

Na een journalistieke opleiding terecht komen in de sextoy branche is niet de meest logische loopbaan.. Gelukkig kan Marilyn bij Pik Business toch nog haar liefde voor schrijven benutten!

Leave a Comment

0
Roos & MarilynIn bed